De lente is in volle gang. Qua weer zijn we bijna van de koude dagen af. Fluitende vogeltjes, bloeiende bloemen en struiken, dagen die langer worden, springende lammetjes in de wei en vrolijke mensen die vol in de zon op de terrassen zitten. Het is lente! Toch wel HET seizoen waar de meeste mensen zich op verheugen. De lente betekent over het algemeen ook het begin van  dividenduitkeringen aan aandeelhouders etc. Een aangename uitkering voor het aanvullen van uw vermogen. Bent u aan het sparen voor later? Dan is deze aanvulling (hard) nodig om na pensionering te kunnen blijven doen wat u deed voordat u de pensioengerechtigde leeftijd behaalde. Spaart u voor iets op de kortere termijn dan kunt u deze uitkering hier (deels) voor gebruiken. In dit bericht vertellen wij u over de dividenduitkeringen en geven wij het belang aan van een eigen potje creëren.

Iedereen wil leuke dingen doen en vooral blijven doen in de toekomst. Om dingen te ondernemen of om een aankoop te doen is geld nodig. Een groot deel van de mensen spaart maandelijks. Dat varieert van kleingeld dat dagelijks apart wordt gelegd tot aan automatische incasso’s naar spaarrekeningen. Sparen is een algemeen begrip. En kan meerdere doelen hebben. Denk aan het sparen voor een vakantie, een nieuwe auto of keuken. Maar sparen kan ook een groter doel dienen. Bijvoorbeeld ter aanvulling van uw AOW- en pensioenuitkering. Daar is geld voor nodig, veel geld.

In een aantal vorige berichten leggen wij u uit hoe de pensioenopbouw verloopt en lichten wij lastige pensioenbegrippen toe. Een van deze berichten kunt u hier nog eens rustig nalezen. Op deze blogpagina kunt u natuurlijk meerdere artikelen vinden die over pensioenen gaan.

Financiële problemen

Niet iedereen in Nederland bouwt via zijn of haar werkgever pensioen op. Behoort u tot deze groep dan is het zeer aannemelijk dat u, na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, een gigantische terugval in uw inkomsten maakt. Heeft u geen eigen geld dan kan dat flinke financiële consequenties hebben. Maar hoeveel dient u dan te sparen?

De gemiddelde levensverwachting van Nederlandse mannen bedraagt afgerond 80 jaar. De Nederlandse vrouw heeft een levensverwachting die iets hoger ligt, namelijk afgerond 83 jaar. We hanteren 67 jaar als pensioengerechtigde leeftijd. Om iedere maand een aanvulling op de AOW-uitkering te hebben van € 2.000,- netto dient u een kapitaal op te bouwen van € 312.000,-.

Voor het gemak gebruiken we de hoogste AOW-uitkering die er is. Deze bedraagt € 1.503,- netto per maand. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan twee personen die de AOW-leeftijd hebben behaald. Samen bedraagt het totale bedrag dat u dan iedere maand tegemoet kan zien € 3.503,-. Daar moet u het mee zien te redden. Bent u luxe gewend? Of wilt meer ondernemen als u niet meer hoeft te werken dan is de kans groot dat u het niet gaat redden met dit maandelijkse bedrag. Ook als u langer leeft of als u kinderen of kleinkinderen heeft, die u zo af en toe verwend, moet er een groter kapitaal in de pot zitten.

Dividenduitkering meer dan welkom

Maakt een onderneming winst dan heeft het bedrijf twee mogelijkheden; of de winst herinvesteren in de onderneming of een deel van de winst uitkeren aan de aandeelhouders. Dat deel van de winst noemen we dividend. Ondernemingen zijn verschillend in hun termijnen waarin zij hun dividend uitkeren. Een bedrijf kan dit per kwartaal of halfjaarlijks doen. Echter kiest het gros van de bedrijven voor een jaarlijkse uitkering van het dividend. U kunt zich voorstellen dat de uitkering van het dividend een feest is. Een aandeelhouder kan de uitkering naar eigen wens besteden. Wat veel beleggers doen is hun dividenduitkering herbeleggen. Ze bouwen zo aan een mooi rendement op de lange termijn. Waarom keert een bedrijf dividend uit? Het uitbetalen van dividend is een meer overtuigend signaal van bedrijven dat het goed gaat. Deze lente is er een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In totaal keerde de 75 bedrijven, die genoteerd staan aan de Amsterdamse Damrak, gezamenlijk € 28,8 miljard uit. Een gigantisch bedrag dat onder de vele honderdduizenden beleggers wordt verdeeld.

Eigen pot wordt steeds belangrijker

Het hebben van een eigen stukje vermogen wordt steeds belangrijker. Bij het kopen van bijvoorbeeld een woning wordt het hebben van eigen geld alsmaar relevanter. De afgelopen tijd is er veel te doen geweest voor wat betreft het opbouwen en veiligstellen van geld. Neem bijvoorbeeld spaargeld of het geld in uw pensioenpot. Op het gebied van pensioenen streeft het nieuwe kabinet naar een individuele pensioenpot voor iedereen. Wat betekent dit? En nog belangrijker wat gaat dit veroorzaken voor u? Wat zijn de voor- en nadelen? Iets om over na te denken. Er is namelijk zoveel gaande dat u er niet verstandig aan doet om de problemen omtrent sparen en pensioenen te ontkennen of te negeren.

Het is NU tijd om serieuze beslissingen te nemen die u helpen om de toekomst financieel onafhankelijk tegemoet te gaan.

Conclusie

Getuige van de enorme dividenduitkering wordt maar weer eens duidelijk aangegeven dat er lonende alternatieven zijn voor het ouderwetse sparen. U kunt zelf een keuze maken uit een van de vele alternatieven. In een van onze eerdere berichten geven wij u een aantal opties en komen met voor- en nadelen. U kunt dit bericht hier nog eens nalezen.

In het volgende bericht gaan we dieper in op de noodzaak van de nieuwbouw. Tevens zijn de prijzen voor agrarische gronden wederom gestegen. Deze prijzen zijn gemiddeld met 5% gestegen in vergelijking met 2015. Kort gezegd komt dat neer op een waardevermeerdering van 5%. Stel u heeft € 5.000,- geïnvesteerd in agrarische grond. Dan is uw perceel ongeveer € 250,- meer waard geworden. En dan kan de waarde nog verder toenemen na bijvoorbeeld een bestemmingswijziging. Een percentage van 5% is wel even wat anders dan een spaarrente van 0,25%.

Denkt u eens na over de mogelijkheden. Heeft u vragen en of opmerkingen dan vernemen wij het graag van u.

Tot de volgende keer.