Kent u de tuktuk? Zeg maar gerust HET vervoermiddel van het verre Oosten. Maar ook in Nederland kan je ze tegenkomen. Vooral in de grote steden van ons land rijden ze rond. De grappige karretjes op drie wielen worden hier ingezet als taxi, promotiemiddel, foodtruck (op evenementen en festivals) maar je kan ze ook huren voor bijvoorbeeld een bruiloft. De tuktuk ziet u over het algemeen in de zomer rondrijden. Dat ze erg vervuilend zijn is een feit. Sinds enkele maanden wordt er daarom door een Nederlands bedrijf hard gewerkt aan de ontwikkeling van een elektrische tuktuk. De afgelopen periode is er een gigantisch bedrag opgehaald met de verkoop van obligaties. Met de opbrengst van de obligaties worden extra investeringen gedaan op het gebied van marketing, verkoop en productontwikkeling voor deze duurzame variant van de tuktuk.

Een vraag die bij u opkomt kan de volgende zijn: wat moet een dergelijk bericht op een blog dat gaat over sparen, beleggen, investeren en vastgoed? Nou laten we daar meteen even op antwoorden. De genoemde verkoop van de obligaties verraadt dat mensen openstaan voor alternatieve investeringsmogelijkheden. En dat is de rode draad die al onze berichten met elkaar verbindt.

Een rokerig karretje

Even terug naar de tuktuks. Iedereen kent ze, heeft ze weleens gezien of heeft er eens over gehoord: de tuktuk. Het lawaaierige, rokende maar o zo handige vervoermiddel. De tuktuks komen voornamelijk voor in Zuidoost Azië. Met name in Thailand zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De grappige wagentjes op drie wielen worden daar namelijk massaal ingezet als taxi. Misschien heeft u weleens achterin een Thaise tuktuk gezeten? Dan is het niet verwonderlijk dat u tijdens de rit meerdere weesgegroetjes heeft gebeden. U zult niet de enige zijn die doodsangsten heeft uitgestaan… De tuktuk-bestuurders lijken namelijk wel een onderlinge afspraak te hebben wie het snelst de klant op de plaats van bestemming heeft afgeleverd.

Dat ze erg vervuilend zijn behoeft geen verdere uitleg. Nu is de lucht in Bangkok niet de meest schone op aarde. Een aantal van de tuktuk-bestuurders rijdt zelfs door de Thaise hoofdstad met een mondkapje voor. Wie vanuit zijn of haar hotelkamer in Bangkok uit het raam kijkt en de verte in tuurt ziet een flink vervuilde horizon. Smogalarmen komen steeds op meer plekken in de wereld voor, steeds vaker. Het grootst aantal smogalarmen komt in Azië voor. In Nederland hadden we er zelfs ook eentje, dat was in 2014. Dit betrof weliswaar een matig smogalarm.

De afgelopen tijd zijn we als bewoners op deze planeet bewust(er) geworden dat we “schoner” moeten leven om de aarde door te kunnen geven aan onze nakomelingen. Er is een ommezwaai gemaakt en we proberen de CO2-uitstoot en ons energieverbruik te beperken. Overal in de wereld worden er aanpassingen gedaan en afspraken gemaakt. Zo worden er klimaattops georganiseerd. Landen uit de hele wereld komen dan samen en maken afspraken om uitstoot, die de klimaatverandering veroorzaakt, te kunnen reduceren.

Bewustwording

Ook in Nederland hebben we het steeds vaker over duurzaamheid en energiezuinigheid. Elektrisch autorijden is een hot item geworden de afgelopen jaren. Mensen zijn zich steeds bewuster van het feit dat ze energiezuiniger en duurzamer moeten leven. U ziet het terug in de vele zonnepanelen op de daken en onder andere door het scheiden van afval. In dit bericht vertellen wij u alles over duurzaamheid en energiezuinig wonen. Er kan gerust gesproken worden van een trend.

En dat is precies wat wij u willen vertellen in dit bericht. Mensen investeren bewuster, duurzamer en hebben meer aandacht voor onze planeet. Ze willen werken aan een betere leefomgeving voor hun nabestaanden en willen de aarde op verantwoorde wijze doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen. Logisch dat beleggingen en investeringen ook duurzamer zijn geworden. Met een spaarrekening en het gemiddelde jaarlijkse spaarrentepercentage van 0,30% (bron: www.spaarrente.nl) levert uw spaargeld nagenoeg niks meer op. Om maar te zwijgen over het ontbreken van het goede gevoel dat u krijgt als u iets voor de samenleving heeft gedaan. Mensen zoeken massaal naar een alternatief voor hun (te) dure spaarrekening.

Spaart u nog steeds?

Dan is het NU tijd voor iets anders. De spaarrente is over het algemeen flink gedaald. Op 28 januari 2009 stond de spaarrente nog op 4,4%. Op dit moment (30-1-2017), 8 jaar later, staat de gemiddelde jaarlijkse spaarrente op 0,25%. Al 8 jaar daalt de spaarrente. Volgens een aantal economen en hoogleraren is het einde van de daling is nog niet in zicht. Voor veel spaarders reden genoeg om naar alternatieven te zoeken. Is er geen financieel rendement? Dan maar een sociaal rendement. En het schept wellicht ook nog meer voldoening. Het vormt voor velen een belangrijke drijfveer om duurzaam te gaan beleggen: u wilt dat er met uw geld iets goeds gedaan wordt.

Er zijn tal van mogelijkheden om duurzamer en bewuster te beleggen en te investeren. Overstappen van sparen naar beleggen is een verschuiving die niet te ontkennen valt. Op financieel gebied kende 2016 een aantal records.

Een van records die werd behaald was die op het gebied van vastgoedinvesteringen. In Nederland werd er maar liefst € 13,5 miljard geïnvesteerd in (bouw)grond, commercieel vastgoed, woningportefeuilles, kantoorgebouwen en winkelpanden. Onze voorspelling voor dit jaar op het gebied van sparen, investeren en vastgoed hebben wij reeds gedaan. Bent u benieuwd naar onze verwachtingen of wilt u ze nog een keer op uw gemak lezen? U vindt het bericht hier.

Op het recordbedrag van € 13,5 miljard, dat geïnvesteerd werd in vastgoed, komen wij in ons volgende bericht uitgebreid terug. U kunt dan ook lezen over de bekendmaking van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de groei van onze bevolking in 2016. Nederland heeft er namelijk 111.000 inwoners bijgekregen in 2016. Om al deze mensen onderdak te kunnen bieden zijn huizen nodig. De woningnood was al fors maar deze is nog een stukje hoger geworden. Bij het bouwen van huizen en gebouwen wordt de nadruk gelegd op duurzaamheid en energiezuinigheid.

Tot volgende week!