Met de komst van het digitale tijdperk veranderde de wereld drastisch. Vanaf de opkomst van internet in 1997, is het internet uitgegroeid tot één van de grootste en belangrijkste ontwikkelingen ooit. Na de oprichting van, bijvoorbeeld marktplaats in 1999, duurde het een aantal jaren voordat mensen het vertrouwden. Net als het gebruik van Google en het doen van geldzaken middels internetbankieren is zaken doen via marktplaats niet meer dan logisch geworden. Het is de verwachting dat dit met de Bitcoin en blockchain precies zo zal gaan. Er is tijd nodig om mensen aan deze nieuwe techniek te laten wennen. Deze week staan wij graag stil bij dit, in onze ogen, fenomenale verschijnsel. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en vooral wat verwachten ze dat blockchain allemaal teweeg gaat brengen?

U heeft de termen “Bitcoin” en “blockchain” vast wel eens gehoord. Grote kans zelfs dat deze woorden in één zin zijn genoemd. Allereerst wat betekenen deze woorden precies? De Bitcoin is een cryptografische en digitale munt, ook wel cryptocurrency genoemd. Bitcoins zijn vrij overdraagbaar. Het belangrijkste is dat er geen toezicht meer nodig is van tussenpersonen. Tussenpersonen, zoals banken, worden met het gebruik van Bitcoins buitenspel gezet. De betaler en de ontvanger zijn namelijk niet afhankelijk van banken. Dat was bij de ontwikkeling van de Bitcoin ook één van de doelstellingen.

 Blockchain kunt u zien als een versleuteltechniek. Het is het netwerk achter de Bitcoin. Blockchain is een openbaar, digitaal en decentraal grootboek. Het grootboek heeft een aantal knooppunten, ook wel nodes genoemd. Ieder knooppunt bezit eenzelfde kopie van de boekhouding. Aan de hand van ingewikkelde wiskundige formules worden transacties versleuteld (encryptie). Komen de uitkomsten van de formules niet overeen dan wordt de transactie niet goedgekeurd. Zie het als de responscode die u van uw Random Reader krijgt tijdens het doen van betalingen via het internet. Als de code die u van uw bankpaslezer krijgt niet gelijk is aan de code die u dient in te voeren in de internetbankieren omgeving, dan wordt de betalingsopdracht niet verwerkt.

Veiligheid

De versleuteling maakt het voor criminelen erg lastig om iets te kunnen stelen. Ze zouden dan immers overal in het netwerk tegelijk moeten inbreken. Maar niets is onmogelijk. Afgelopen zomer werden de beurzen die de Bitcoins verhandelen gehackt. Het is belangrijk om te beseffen dat juist de beurzen en niet de Bitcoin gehackt is. Veel mensen denken namelijk dat zo’n roof te maken heeft met de veiligheid van de Bitcoin. Terwijl het juist met de veiligheid van het bedrijf dat de munt verhandeld te maken heeft. Als een traditionele bank wordt overvallen twijfelen we namelijk ook niet aan de veiligheid van de euro.

Hoe werkt blockchain?

In het huidige betalingsverkeer verzekeren banken en ontwikkelaars van betaalproducten ons ervan dat de overdracht van ons geld correct gebeurt. Hiermee bedoelen we dat als we, stel, € 25,- betalen aan iemand dat deze € 25,- ook aankomt bij de ontvangende partij. Wordt er betaald met papier- of muntgeld dan kan daar geen misverstand over bestaan.  Tegenwoordig wordt echter veel betaald middels internetbankieren.

Een derde partij, zoals een bank, kan bij de overdracht van het bedrag dit bedrag (gedeeltelijk) kopiëren. Zie het als de kopieer functie in bijvoorbeeld het computerprogramma MS Word. Kopiëren is een fluitje van een cent. Eén van de doelstellingen bij de ontwikkeling van Bitcoin was om vertrouwde derde partijen overbodig te maken. Gebruikers moesten dus zelf kunnen controleren of het geld succesvol werd overgedragen. Wil je dit echt kunnen controleren dan moet je als gebruiker eigenlijk kunnen kijken naar het saldo van de andere partij. Misschien klinkt dat vreemd maar een bank doet feitelijk hetzelfde. Blockchain is openbaar en voor ieder lid toegankelijk. Hierdoor is het mogelijk om gegevens, zoals het saldo, in te zien. Blockchain maakt dit mogelijk door alle saldi openbaar bij te houden in een grootboek, de zogenaamde ledger.

Deze ledger is beschikbaar voor alle gebruikers zodat iedereen kan controleren of het netwerk en zijn gebruikers geen geld kopiëren of laten verdwijnen. De ledger wordt continue gesynchroniseerd met alle gebruikers. Iedereen beschikt dus over een kopie van alle transacties. Transparantie ten top. De transacties zijn niet direct te relateren aan een persoon. Vergelijk het met een IBAN rekeningnummer, dit zegt niks over de naam van de rekeninghouder. Het Bitcoin adres zegt ook niks over uw identiteit.

Een potentierijk systeem welke we zeker in de gaten moeten houden en waarvan de ontwikkelingen erg hard gaan.

Hoe reageren banken?

Het is niet verwonderlijk dat banken erg huiverig zijn voor de blockchain en alle commotie die deze ontwikkeling teweeg brengt. Zoals we in ons eerdere bericht hebben gemeld gaan banken terug naar hun core business. Zij vrezen voor vergaande consequenties voor hun branche. Voorspellingen geven aan dat de helft van alle banken verdwijnt door de opkomst en ontwikkelingen van blockchain. Zij zien de bui al hangen en als ze niet meegaan met deze ontwikkeling komen ze zichzelf op den duur tegen. Sparen en betalen gebeurt massaal online. Grote banken zijn zich nu flink aan het verdiepen in Blockchain en delen de kennis die zij hebben opgedaan met elkaar. Door nu te investeren in deze kennis kunnen zij straks bijvoorbeeld een adviserende rol vervullen. De ontwikkelingen op het gebied van blockchain staan namelijk niet stil.

Over de ontwikkelingen op het gebied van de Bitcoin en blockchain is zo gigantisch veel te vertellen dat wij hier binnenkort op terug komen. In het volgende bericht willen wij u graag eerst op de hoogte brengen van de punten die Donald Trump is zijn agenda heeft staan. Nu hij de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika wordt. En vanaf 20 januari 2017 de nieuwe bewoner van Het Witte Huis wordt. Ook vertellen wij u graag welke invloed zijn winst van de presidentsverkiezingen heeft.

Tot volgende week!